Zelfzeker worden in 5 eenvoudige stappen

Want zelfzeker zijn is makkelijk

Zelfzeker zijn is op zich niet zo moeilijk. Het enige wat dat je moet doen, is je concentreren op je sterke punten. Want ik zal je een geheimpje vertellen. Iedereen is onzeker. Alleen laten veel mensen dat niet zien. Toch niet aan de buitenwereld. Achter gesloten deuren kom je meer te weten. Iedereen heeft zijn twijfels. Maar daar vertellen we niet graag over. Nochtans als we dat zouden doen… Wauw. Want dan laten we onze kwetsbaarheid zien. En je weet ondertussen vast wel hoe ik denk, over kwetsbaarheid tonen. Maar goed, deze blog gaat over zelfzeker zijn. En wat je moet doen om zelfzeker te worden.

 

Daarom krijg je van mij 5 stappen om je in de goede richting te zetten. Het is een ‘mindshift’ die je moet maken, een mentaliteitsverandering. Dus verwacht niet dat het overnacht gebeurd. Maar als je blijft oefenen, word jij zeker en vast zelfzeker.

 

1. Waar kan je zelfzeker over zijn?

Het begint met te weten wat je goed kan. Wat zijn jouw sterke punten. Waarvoor loven mensen jou? Op welke kwaliteiten zijn anderen jaloers? Wat kan jij, waar je dus zelfzeker over moogt zijn. Is het je empathie, je vriendelijkheid, je energie, je luistervermogen of misschien is het wel koken, bakken of een sport… In elk geval, er is altijd wel iets dat jij goed kan. Als je dat leert waarderen, ben je al in goede richting aan het stappen.

 

2. Zelfzeker door bevestiging

We kijken dagelijks, naar dat wat we niet goed kunnen. Naar dat wat er fout gaat. En dat is in de kern niet slecht. Dat zorgt ervoor dat we alert blijven en ons blijven ontwikkelen. Maar als we enkel naar de negatieve zaken kijken. Als we enkel naar het gemis kijken. Dan loopt het fout. Dan is het geen wonder dat we onzeker zijn.

 

Dus start eens met jezelf dagelijks te complimenteren. Geef jezelf eens dagelijks positieve bevestiging. Op deze manier beïnvloed jij je denken en ga positiever over jezelf denken. Hoe positiever jij over jezelf leert denken, des te meer zelfvertrouwen bouw je op. En word je automatisch zelfzeker.

 

Een goede oefening daarvoor, is jezelf elke dag 5 complimenten geven. 2’s middags en 3 ’s avonds. Schrijf deze ook op. En hou het simpel. “Ik heb vandaag goed werk geleverd.”, “Dankzij mij is die klant geholpen.”, “Ik heb mijn collega een luisterend oor gegeven en dat deed haar deugd.”, “Ik heb een flinke wandeling gemaakt.”, “Ik heb lekker gekookt.”, …. Want gelooft me, je doet meer goeds op een dag dan je denkt.

 

3. Aanvaard complimenten

Hier valt niet veel over te zeggen. Accepteer complimenten. Als iemand tegen je zegt “je ziet er goed uit” zeg dan gewoon dank u. Geen excuses. Als iemand je vraagt “of je naar de kapper bent geweest” dan wilt dat zeggen dat je opvalt. Of je nu geweest bent of niet, dat maakt niet veel uit. Je valt op. En daar mag je trots op zijn. 

 

Je accepteert geen complimenten als je reageert met: “Dat was niet nodig”, “Het stelde weinig voor”, “Dit oud ding”, “Ik doe gewoon mijn job”, “Ik ben gewoon zo”, … Daar is niemand mee gediend. Dus hou daar maar mee op.

 

4. Accepteer tegenslagen

Niet alles gaat zoals je wilt. En ook de dingen die jij goed kan, kunnen wel eens mislopen. Je favoriete gerecht kan mislukken, je kan je enkel verstuiken, je kan vermoeid zijn en daarom niet zo goed luisteren. Dat kan allemaal. Neem het niet persoonlijk en accepteer het gewoon. Het leven is niet perfect. Niet alles gaat altijd goed. Ook niet de dingen die jij goed kan. 

 

5. Leer van je fouten

Zoals ik al zei, tegenslagen gebeuren. Niet alles gaat altijd goed. Maar als het niet mee zit, leer daar dan van. Als je beseft dat je elke donderdagochtend niet in je element bent, dan moet je misschien eens kijken naar wat je woensdag avond doet. En je afvragen of je dat moet blijven doen.

 

Aan de slag

Ik hoop oprecht dat je aan de slag gaat met deze 5 stappen. Ze lijken zo eenvoudig en ik weet dat het allesbehalve eenvoudig is. Want je moet van mentaliteit veranderen als je zelfzeker wilt worden. En daar zit het addertje. Jij moet het geloven en het blijven doen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *