Zelfvertrouwen wanneer ieder huisje zijn kruisje heeft

Zelfvertrouwen heb je wanneer je niet vergelijkt met anderen.

Soms vergelijk ik mezelf al eens met andere coaches en dan staat mijn zelfvertrouwen op een laag pitje. Dan zie ik het allemaal niet meer zitten. Dan vraag ik me af: ‘hoe doen ze het toch’. Ze geven webinars alsof het ademenen is. Ze schrijven blogs en Facebook berichten alsof ze nooit iets anders gedaan hebben. Ze hebben hun website volledig zelf gemaakt en die ziet er dan 10 keer professioneler uit dan de mijne. En het enige wat ik dan denk is, ik wou dat ik dat ook allemaal kon.

 

Zelfzeker overkomen

En dan hoor ik diezelfde coaches over mij bezig. Dan vragen ze zich af hoe ik zo zelfzeker kan zijn. Hoe ik zo sterk in mijn schoenen sta… Als ik dat dan hoor, dan denk ik ‘huh’. Jij schrijft zo mooi. Jij doet van die online video’s waarvan ik denk wauw. En dan vraag jij je af hoe ik zo zelfzeker ben? Hoe ik aan dat zelfvertrouwen kom? Want op dat moment moeten ze eerlijk toegeven dat ze daar uren mee bezig zijn. Dat ze blij zijn dat het goed overkomt want dat het echt niet simpel is. Dat hun website bloed zweet en tranen heeft gekost. En dat diezelfde website hen nog vaak frustreert omdat hij nog niet is zoals ze hem willen…

 

Vergelijken is het probleem

En is dat nou niet net het probleem? Dat we altijd maar vergelijken met iemand anders. Dat we veronderstellen dat het allemaal makkelijk gaat voor hen. Alsof wij de enige zijn die het moeilijk hebben. Alsof wij de enige zijn die altijd maar moeten zwoegen om er te geraken. Wel dat is dus duidelijk niet zo.

 

Wat belangrijk is dat je iets met passie doet. Zonder je te vergelijken met anderen. Zonder je te stresseren of je wel goed bezig bent. Want als jij op zo’n moment niet bezig bent met wat anderen van je denken, dan straal jij ook zelfvertrouwen uit. Dat zelfde zelfvertrouwen dat je in anderen benijdt. Als jij iets dag in dag uit doet en je vertelt daar over met passie, dan straal je één en al zelfvertrouwen uit. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

 

5 keer per jaar op reis

Want dat is nou net het grote probleem bij een gebrek aan zelfvertrouwen. Het probleem bij mensen die onzeker zijn. Je vergelijkt jezelf continue met anderen. Zij hebben dit en kunnen dat… Je kent vast wel iemand in je buurt waarvan je denkt “hoe doen ze het toch”. Ik heb vrienden die zo goed als elk weekend op de zwier gaan, alle nieuwste gadgets hebben en 5 keer per jaar op reis gaan. Als ik twee keer per jaar op reis ga voel ik me al fancy. Maar goed, ik kan hun rekening niet maken. Dus het heeft geen zin om daar over na te denken. De vraag is, wil ik 5 keer per jaar op vakantie. En wat zou ik moeten doen om dat waar te kunnen maken. Dat is de enige vraag die telt.

 

Daarom heeft het totaal geen zin om je te vergelijken met iemand anders. Ieder huisje heeft zijn kruisje. En probeer het los te laten. Want als je niet weet wat er gaande is, hoe kan je dan vergelijken. Wat jij benijdt in iemand anders is vaak je eigen zwakke punt. Iets dat jij graag zou hebben of kunnen. Want, dat wat jij vanzelfsprekend vindt, benijden anderen in jou. Echt waar. Die eigenschappen die jij vlot kan: luisteren, empathisch zijn, mensen begrijpen, altijd vrolijk zijn, … die benijden anderen in jou. Zij vragen zich af hoe jij dat klaar speelt. Hoe dat jij zo zelfzeker kan zijn. Hoe jij zo vlot kan zijn. Dus… Weet jij waarvoor mensen jaloers zijn op jou?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *