Perceptie is heel bepalend voor hoe jij in het leven staat

Perceptie is het verschil tussen hoe jij jezelf ziet en de ander je ziet.

Perceptie is heel belangrijk. Het bepaalt immers hoe jij in de wereld staat. Het is weten wat mensen over je zeggen. En de vraag stellen of jij daar wakker van ligt. En klopt dat eigenlijk wel? Wat mensen over je zeggen. Want vaak is er een enorm gat tussen ‘hoe wij onszelf zien’ en ‘hoe de ander ons ziet’.

 

Ik zei vroeger altijd dat ik een rustig en verlegen iemand was. En dan bleek dat mensen mij als hyperactief en volumineus ervoeren. Laat me ook zeggen dat ik het mooi verwoord. Meestal kwam het eruit als druk en luid. Oeps! Hoe een foute perceptie kon ik hebben. :’) Eigenlijk is dat ook geen geheim. Ik kan niet stil zitten, ik ben altijd aan het prullen en ik verhef mijn stem als ik enthousiast ben. Dus ik begrijp dat maar al te goed. 

 

Perceptie is dus alles. Ik heb eens een video op YouTube gezet over perceptie. Het is gebaseerd op een sprookje. Ik raad het je echt aan om het eens te kijken. Het gaat over een muurtje bouwen en niemand toe te laten. Hier heb je de link: https://www.youtube.com/watch?v=yiZWTd4O8eM&t=16s

 

Heb je het filmpje gekeken? Begrijp je dan waarom ik zeg dat perceptie belangrijk is? Het gaat er niet zo zeer om wat anderen echt van je denken. Maar het gaat er om wat jij nu echt van jezelf denkt.

 

En met perceptie kunnen we twee kanten uitgaan. Je kan jezelf overschatten of onderschatten. Als je mijn blogs leest, ga ik er vanuit dat jij jezelf onderschat. Je voelt je vaak wat minder ten opzichte van anderen. Zij zijn oooh zo geweldig. Toch?

 

Vraag eens aan anderen wat ze zo geweldig aan jou vinden. En toets dan eens af of dit overeenkomt met wat jij denkt.

 

Met welke drie woorden omschrijf jij jezelf?