Onvoorwaardelijk van iemand houden leidt tot zelfvertrouwen.

Ik hou onvoorwaardelijk van je.

 

Wat doen deze woorden met je? Wat doet het met je als ik zeg dat ik voor altijd van je zou houden? Dat je mijn liefde onvoorwaardelijk mag ontvangen. Schrikt je dat af? Of ben je eerder blij. Want het zou fantastisch moeten zijn als iemand onvoorwaardelijk van je houdt. Door die liefde kan jij altijd jezelf zijn. Je zou je nooit meer moeten aanpassen. Nooit meer denken ‘wat kan ik het beste doen’ of ‘wat zullen ze wel denken van mij’ of ‘ben ik wel goed genoeg’? Bij mij moet je dat sowieso niet doen. En dat is omdat je voor mij onvoorwaardelijk OK bent.

 

Dat betekent niet dat je zomaar alles kan doen. Ondanks dat ik geloof dat mensen onvoorwaardelijk OK zijn, zijn er wel grenzen. Er is gedrag dat NIET OK is. Gedrag dat ik NIET tolereer. Door dat gedrag te blijven stellen, zijn wij misschien niet gemaakt zijn voor elkaar. En dat is niet erg. Dat maakt jou ook niet minder OK.

 

Ik maak het wat duidelijker. Stel:
Je steelt eten uit een winkel. Stelen is echt niet OK. Maar dat maakt jou als persoon niet minderwaardig. Ik ga er vanuit dat je zelfs een reden hebt om te stelen. De ene reden wat beter dan de ander… Maar jij als persoon blijft wel OK.

 

Als een persoon misbruik maakt van jouw goedheid. Dan is dat echt NIET OK. Maar die persoon blijft in zijn geheel wel OK. Als je dat kan inzien, kan je het gesprek aangaan. Dan is het makkelijker om neen te zeggen. Want dan besef je dat ook jij OK blijft.

 

Iedereen wilt OK zijn. Dus stel je eens voor dat je mensen hun gedrag afkeurt en niet de mens zelf. Hoe zou jij je voelen als mensen jou appreciëren ongeacht dat je misschien gedrag stelt dat ze niet leuk vinden. Wat zou dat voor je betekenen?

 

Ik geef je nog graag een video mee, waarin ik dit principe uitleg in minder dan 3 minuten: bekijk hem hier.

 

Voel jij je OK? Of pas jij je gedrag aan om OK te zijn? Stuur je me een mailtje terug?