Kwetsbaarheid is een sterkte en geen zwakte

Sterk zijn is zwak

Kwetsbaar zijn kwam slecht over

Onlangs kreeg ik een bericht dat ik niet zo goed overkom in een video. De reden was omdat ik nogal kwetsbaar leek. Ik had graag gezegd dat me dat niet interesseerde, maar dan had ik gelogen. Want dat is natuurlijk geen leuk nieuws. Toch heb ik er weinig mee gedaan. Ik heb nog geen enkele video gewist en op zich heb ik de commentaar ook maar 1 keer gehad. Nu, als één iemand dat vindt, zijn er nog mensen die dat vinden. Maar dat even terzijde. 

 

Kwetsbaarheid is een kracht 

Wat voor mij net belangrijk is, is dat ik mijn kwetsbaarheid toon. Mijn praktijk draait om kwetsbaarheid. Mijn coachings draaien om het tonen en erkennen van gevoelens. Dus waarom zou ik dan plots verveeld moeten zijn als ik me kwetsbaar opstel. Ik verkondig net dat de wereld beter zou zijn als mensen eerlijk over hun gevoelens praten. Het is zo krachtig! Iemand die zegt, dat kwetst mij, bereikt veel meer dan iemand die kwaad wegrent. Als mijn vriend in de zetel zit te mokken dan denk ik, foert. Klein kind, mokt helaan… En als het blijft duren word ik waarschijnlijk nog boos ook. Maar als hij mij in de ogen kijkt en zegt dat hij zich gekwetst voelt omwille van… Dan breekt mijn hart. Ik zal het dan ook goed willen maken. En laat dat nu net de kracht van kwetsbaarheid zijn. 

 

Maar ik ben blij dat ik de feedback gekregen heb. Ik vermoed dat ik via video mijn authenticiteit en mijn kracht nog niet kan overbrengen. En dat is wel belangrijk om te weten. Want het moment dat iemand spreekt vanuit zijn kwetsbaarheid, dan vinden veel mensen dat ook onecht. Dat komt niet over. En dat is logisch. Stel dat jij nooit hebt gezegd dat je iets niet fijn vindt. En plots zeg je dat. Dat wordt niet warm onthaald. Mede omdat de ander dat ook niet gewend is. 

 

Kwetsbaarheid is fake?

Ook als je bij mij in coachings zit, dan leer ik jou op een veilige manier je kwetsbaar op te stellen. Wanneer je dat in het begin doet, dan voelt dat enorm onwennig aan. En dat komt zeer ‘fake’ of gemaakt over. Natuurlijk. Éen je bent het zelf niet gewend, en twee je omgeving is het ook niet gewend. Wat dacht je dan, dat het van leien dakje zou gaan? 

 

Misschien heb jij of iemand van je vrienden al wel eens via het werk een cursus gevolgd. Dan denk je ook “ja oké hier gaat dat, maar dat moet ik in het echt niet proberen hoor”. Of als iemand in het begin zo’n cursus toepast. Dan denk je toch ook, doe maar normaal… Het is de vorm die dan voor problemen zorgt, en niet de kwetsbaarheid. Dus voor mij is het nu ook de video, de vorm, die de overdracht moeilijker maakt. Maar ik leer eruit. En dat kan jij ook doen. 

 

Of ben jij liever iemand die zegt

  • Ik moet zwijgen
  • Ik zeg beter niets
  • Mannen mogen niet huilen
  • Ik mag niet huilen
  • Ik moet op mijn tanden bijten.
  • Gevoelens tonen is een teken van zwakte

 

Want zelfs toegeven dat het niet zou gaan, is al te moeilijk. Het is het niet waard om altijd sterk te moeten zijn. Sterk zijn is mooie eigenschap. Maar toegeven dat het niet gaat, vind ik mooier. Want als jij je altijd sterk houdt, en niemand weet dat het niet gaat. Waarom zou er dan in godsnaam iemand jou helpen. Jij hebt dan toch geen hulp nodig. Ah neen, want alles is oké…  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *