Gezond boerenverstand, dat ge dat nog moet uitleggen…

Dat is toch normaal

Als je de fles cola leeg maakt, dan haal je toch ook nieuwe… Dat is toch normaal! Ik zou het zelfs gezond boerenverstand noemen. Maar is dat zo? 

Ik weet in ieder geval dat er vroeger vaak een “kletske” cola in de fles bleef. En met een “kletske” bedoel ik dan echt niets. Zelfs als borrel kan het niet tellen. Maar dan was de fles niet leeg. Waardoor we niet naar de kelder moesten voor een nieuwe fles. Want er zit toch nog in. Laat me met rust! Ook in mijn omgeving ging het zo. En ja, daar werd altijd wel commentaar op gegeven. En vaak moesten we toch nog een nieuwe fles gaan halen. Maar het was het proberen waard. 

Ik ging er altijd van uit dat dit iets vanzelfsprekend was. Maak je de fles leeg, dan haal je een nieuwe fles. Klinkt logisch. Toch? Ik ken ook niemand waar het niet zo werkte. Tot vorige week.  Vorige week had ik een klant die ruzie had om dit principe. Ik ging er van uit dat het was om wille van het “kletske”. Niets bleek minder waar. Hoewel ze dat ergerlijk vond, ging het daar zelfs niet over. Zij begreep niet dat je de fles niet opruimde. En mijn ‘frank’ viel. Dat is inderdaad logischer. Stel je maakt een fles leeg. Dan is het toch niet logisch dat je een nieuwe gaat halen. Het is een pak logischer dat je ze opruimt. En als je dorst hebt, en er staat er geen, dan ga je er toch gewoon een halen… Er ging een wereld voor mij open. 

Al dat ‘gezond boerenverstand’ in een keer ontmanteld. In plaats van een lege fles terug te zetten en ruzie te maken over wie een nieuwe moet gaan halen, kan je dus ook gewoon de fles opruimen. Punt. Wij trokken vroeger vaak de koelkast open, zagen dat er geen cola meer was, en namen dan maar iets anders… Het is niet dat we door dit principe een nieuwe fles gingen halen. Of we moesten er echt zin hebben. Dus er staat niet alleen een lege fles in de koelkast, maar we dronken ook nog eens iets anders. Hoe onlogisch is dat… Daarbovenop komt ook nog eens dat die lege fles niet opgeruimd werd. Neen die werd bij ons op het aanrecht gelegd, tot iemand (lees de mama) ze weg deed.

Dus wat voor jou logisch, normaal of met een beetje ‘gezond boerenverstand’ is, hoeft voor iemand anders zo echt niet te zijn. Ik ben er trouwens van overtuigd dat ‘gezond boerenverstand’ niet bestaat. ‘Gezond boerenverstand’ is een manier om de meest voorkomende visie als normaal te zien. Het is een ongeschreven regel die de meeste volgen. Ik ben al twee keer verhuisd (Mechelen en Antwerpen), en ik kan me inbeelden dat er heel wat ongeschreven regels zijn die ik niet volg. Meer nog, waarvan ik ze zelfs niet zo logisch zou vinden. Stel je voor dat ik buiten de provincie Antwerpen zou verhuizen. Naar Limburg of West-Vlaanderen. Die mensen rusten mijn ‘gezond boerenverstand’ rauw. 

Dus. Wat is voor jou zo logisch, dat je maar niet kan begrijpen dat anderen dat niet normaal vinden… Waarvan je zegt “Ik snap niet waarom dat zo moeilijk is, dat is toch gezond boerenverstand.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *