Doelen stellen om jezelf te verbeteren

Doelen halen aan de hand van een contract

Ik werkte vroeger in een bedrijf met verschillende filialen. En ik denk dat ik alle filialen in mijn regio gezien heb. Het voordeel daarvan was dat ik steeds een nieuwe start kon nemen, met nieuwe doelen. Dat ik elke keer opnieuw tegen mezelf kon zeggen: “nu ga ik het zo aanpakken”. En de ene keer kon ik die doelen beter halen dan de andere keer.

 

Ik zie dit ook telkens gebeuren bij mijn klanten. Veel van hen willen van werk veranderen. Of toch op zijn minst een andere uitdaging. Dan vertellen ze ook altijd enthousiast wat ze anders gaan doen. Hoe ze vanaf het begin gaan zijn, zodat er geen misbruik van hun goede intenties gemaakt kan worden. Zonder het te beseffen, is veranderen van werk vaak een strategie om hun doelen te bereiken.

 

Als ik vraag wat ze willen bereiken, dan antwoorden ze meestal hetzelfde. Ik ga vanaf het begin mijn grenzen bewaken. Ik ga vaker neen zeggen. Ik ga onderhandelen: geven en nemen. En dat vind ik mooi. Want dat zijn de zaken die ik aanleer. Alleen, als ik dan nog eens vraag: “En hoe zie jij jezelf dat doen?” Dan is het slikken. Want daar hebben ze eigenlijk nog niet over nagedacht. Ze hebben wel iets voor ogen, maar weten niet goed hoe.

 

Doelen stellen met een contract

Contracting

Contracting is de Engelse term voor contracteren. En is heel belangrijk. Voor alles is er wel een contract. Maar ook voor je eigen ontwikkeling is een contract heel simpel.

 

Contracting: Hoe werkt het

Simpel. Je stelt doelen in de zin van wat je wilt bereiken. Deze zijn vaak heel algemeen. Bijvoorbeeld: ik wil mijn mening zeggen. Ik ga grenzen stellen, … Toch is een contract voor persoonlijke ontwikkeling pas handig als je het ook kan omzetten in meetbare doelen.

 

Dus je zoekt eerst wat je wilt bereiken

 • Ik wil dit jaar volgende doelen bereiken.
 • Ik werk mezelf tegen door … gedrag te stellen.
 • Als ik dat gedrag stel dan ga ik …

 

Met deze drie vragen kom je al zeer ver. Zo weet je al wat je wilt doen. Hoe je jezelf saboteert en wat je daar aan kan doen. Maar dat is nog niet heel erg concreet. Ik geef je een voorbeeld:

 • Ik ga op mijn nieuwe job vaker neen zeggen.
 • Ik werk mezelf tegen als ik toch ja zeg.
 • Als ik toch ja heb gezegd, zeg ik de volgende keer zeker neen.

 

En ik begrijp dat je dit zegt. Zo zagen mijn contracten er in het begin ook uit. Want het was toen voor mij ook een hele stap. En het is al bewonderenswaardig dat je de stapt zet om te veranderen. Dus wat je neerschrijft, is dan ook al een grote stap. Je erkent het probleem.

 

Contracting: concrete doelen

Je kent jezelf. En als je je eigen gedrag niet goed kan plaatsen. Zoek dan even hulp om er achter te komen. Je vrienden en familie weten goed genoeg wat jij doet in bepaalde situaties.

 

Ik hoop dat je ondertussen voor jezelf ook al eens een poging hebt gedaan. Want dan kan je meteen volgende vragen toepassen.

 • Je doel concretiseren aan de hand van een situatie
 • Sabotage: welk gedrag stel je
 • Verwachting na sabotage

 

 • Als ze mij op mijn nieuwe job extra taken willen geven die niet tot mijn pakket horen, zeg ik neen.
 • Als ze de vraag stellen, krijg ik een schuldgevoel en zeg ik toch ja.
 • Ik verwacht van mezelf dat ik een vriendin opbel en vertel over hoe ik me voelde. Zodat ik de volgende keer, als de vraag gesteld wordt, ga zeggen dat ik het eens moet bekijken. Dan kan ik terug met die vriendin bellen en op deze manier toch neen zeggen.

 

Nu moeten we nog een stap verder gaan. Want ook bovenstaande is nog vrij vaag.

 

Contracting: zichtbaarheid

Persoonlijke ontwikkeling speelt voornamelijk in je hoofd af. Niemand kan dat schuldgevoel zien, enkel het gedrag dat jij stelt. Dus er zijn nog twee belangrijke vragen om te stellen.

 • Aan welk gedrag, dat jij stelt, kan jij zien dat je goed bezig bent?
 • En hoe kan ik het zien?

 

Met andere woorden: wat doe jij anders dan voorheen? Waaraan zie jij, dat jij ander gedrag stelt. En waaraan zie ik het.

 

Doelen halen = contracting = evalueren

Ongeacht of het nu op gebied van persoonlijke ontwikkeling is, of om een droom, met contracting kan je jezelf toetsen. En kan je jezelf evalueren. En dat laatste mag je niet vergeten te doen. Want wanneer evalueer jij je contract. Als je zegt binnen één jaar wil ik … En je gaat pas 1 jaar later kijken of je het hebt gehaald, dan ben je te laat.

 

Laat me weten welke doelen jij wilt halen. Mail me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *