Angst, paniek het is vrijdag de 13e

Angst als leidraad van je leven

Draai jij nu met je ogen? Want vrijdag de 13e dat is nu toch wel echt zever. Is het niet? En toch zijn er veel mensen die er in geloven. Dat één dag, een ongeluksdag kan zijn. Ze zijn extra voorzichtig, nemen maatregelen en sommige komen zelfs hun huis niet uit. Puur uit angst dat er iets kan gebeuren.

 

En dan zijn er ook de bedrijven die er op inspelen, om het positief uit te doen draaien. Ik denk dan vooral aan kansspelen en gok bedrijven. Lotto verzint elke keer wel iets nieuws om je te doen kopen op vrijdag de 13e. Zoals bijvoorbeeld dit spotje https://www.youtube.com/watch?v=Jodbd4x-LIM.

 

Ik geef ze natuurlijk geen ongelijk. Op zich is het sterke marketing, zo inspelen op de angst van mensen. Maar daar wil ik het niet over hebben. Want het is makkelijk om over bijgeloof te praten en ‘neerbuigend’ te doen. Terwijl we allemaal ons bijgeloof hebben. We geloven allemaal in dingen die daarom niet werkelijk zijn.

 

Bijgeloof veroorzaakt angst

Met bijgeloof bedoel ik hier, alles wat jij jezelf wijsmaakt. Alles wat je tegen jezelf zegt om je leven te begrijpen. Om te geloven dat je gelijk hebt. Ik denk dan aan volgende uitspraken: “Daar valt niet mee te praten”, “Ik moet iedereen helpen”, “Ik moet mij aanpassen om er bij te horen”, “Zwijgen is het beste”, “Ik vraag best niet te veel want anders ben ik arrogant”, …

 

Geef toe, dat ken je wel. Dat jij je anders gedraagt omdat je denkt het moet. Om:

 • geliefd te zijn?
 • er bij te horen?
 • niet ontslagen te worden?
 • ruzie te vermijden?

Angst vanuit de kindertijd

Dat bijgeloof van je, komt uit je kindertijd. Ik kan natuurlijk niet weten hoe jij als kind was. Daarom zal ik je wat voorbeelden geven van mijn kindertijd. Deze voorbeelden zijn natuurlijk vanuit mijn volwassen zelf geschreven. Dus het emotionele kan ik niet goed neerpennen. Maar ik voel het wel.

 

 • Als mijn vader en moeder ruzie hadden toen ik nog een kind was, dan dacht ik dat het mijn schuld was. En als ik gewoon extra braaf zou zijn, zou alles goed komen.

   

 • Ik moet sowieso iedereen helpen want anders ben ik een slechte jongen. En slechte jongens, worden altijd gestraft. Sprookjes genoeg om me daar aan te herinneren.

   

 • Ik moet hard werken en sterk zijn want anders val ik niet op. En ik moet me bewijzen dat ik er mag zijn.

   

 • Ik moet stil zitten en zwijgen want anders wordt mijn papa gek. En ik ben verantwoordelijk voor hoe mijn papa zich voelt.

   

 • Ik moet ‘normaal’ doen, anders dan wie ik ben, want anders ben ik geen echte Bogaerts.

   

 • “Want anders” was ook zo een zin die ik vaak thuis hoorde. Hij was niet altijd voor mij bedoelt, soms ook voor mijn broers, maar ik vulde die “want anders” maar al te graag in. Braaf zijn “want anders” ging er iets ergs gebeuren. Anders ging iemand dood, werd er iemand ziek, brandde ons huis af…

Ik realiseer me nu dat een creatieve geest hebben, niet echt helpt met die fantasieën. Maar goed. Het is nodig om je als kind aan te passen. Je hebt niet het begrip van een volwassene, dus probeer je de wereld te verklaren. Op je eigen manier. Dat is jouw eigen verhaal. Jouw script van de wereld.

 

En laat nu net dat script jouw bijgeloof zijn. Juist omdat het zo ingebakken zit, sta je er niet meer bij stil. Maar onbewust gebruik je dat script van je kindertijd, om de huidige wereld vorm te geven. En dat maakt het zo moeilijk.

 

Je script kennen

Wil je weten wanneer je vanuit script denkt? Denk dan maar eens terug aan situaties waarin je zei: Ik weet wel dat ik zou moeten ….

 • rusten maar het is bijna weekend
 • uitzieken maar ik heb nog te veel werk
 • neen zeggen maar het is wel mijn werk / beste vriend / …

Eigenlijk is je script: weten dat het beter is, dat, maar het toch niet doen! Want het is sterker dan jezelf. En het stamt allemaal uit angst van wat je jezelf als kind hebt wijsgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *