Aandacht als vergiftigd geschenk

Aandacht laat je vreemde dingen doen

Ik zit hier met aandacht te kijken naar “Help mijn borsten staan online”, een programma van Evi Hanssen op ‘vier’. Hierin spreekt ze met pubers die naaktfoto’s hebben doorgestuurd of die “dingen” gedaan hebben voor een webcam op vraag van… Soms is het zelfs zo ver gegaan dat ze afgesproken hebben met vreemden om seksueel getinte zaken te doen. Mijn aandacht verslapt geen moment als ik de getuigenissen hoor. 

 

Aandacht als overtuiging 

De pubers of toenmalige pubers zijn zeer streng voor zichzelf. “Ik had beter moeten weten.”, “Ik had neen moeten zeggen.”, “Het is mijn eigen schuld dat ik die man heb ontmoet.” … Ook de ouders nemen het zichzelf kwalijk: “Waar ben ik in de mist gegaan?” Heb ik voldoende aandacht besteed aan de signalen? Wat had ik kunnen doen om het te vermijden? 

 

En toch als Evi vragen stelt, komt bijna elke keer hetzelfde woord naar boven. ‘Aandacht’. De pubers kregen aandacht en dat vonden ze fijn. Ze wilden dat niet kwijt. En dat trok hen over de schreef om ‘foute’ dingen te doen. 

 

Een van de daders getuigde ook dat het makkelijk was om naaktfoto’s te verkrijgen. Je daagt de meisjes wat uit en geeft hen zoveel aandacht dat ze zich speciaal voelen. En dan doen ze alles. Ze willen dat ook niet kwijt. Ze willen de aandacht niet kwijt.

 

Aandacht als zelfverloochening 

Ook voor volwassenen is aandacht nog steeds de reden waarom we vaak onszelf verloochenen. Hoe vaak doe jij iets tegen je zin om iemand anders te plezieren? Dat is een serieuze vraag. Hoe vaak doe jij iets tegen je zin? Ik kan me niet inbeelden dat je nooit spijt hebt nadat je ja gezegd hebt. Dat je niet dat gevoel kent, van jandorie, ik had neen moeten zeggen. Of, eigenlijk heb ik hier geen zin, tijd of energie voor. 

 

En toch zeg je ja. Net omdat je niet wilt teleurstellen. Je wilt op goede voet blijven staan. Je wilt die positieve relatie niet kwijt.  Dus je past jezelf aan. In de hoop om goed te doen. En in die hoop om goed te doen, doen we vaak foute dingen. Zaken die nadelig zijn voor onszelf. Die ons stress, slaaptekort en piekermomenten bezorgen. En allemaal, omdat we het juiste willen doen. Allemaal om de aandacht van de ander te behouden.

 

Een melige afsluiter 

Aandacht is positief. Je hebt het nodig. Maar je zelfwaarde moet je binnenin jezelf vinden.. Zoals de gelijknamige hit van Clouseau 16 jaar geleden, het zit vanbinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *